Такъв драматичен недостиг на учители не сме имали от трийсет

...
 Такъв драматичен недостиг на учители не сме имали от трийсет
Коментари Харесай

Германия спешно търси учители. Желаещи?

  " Такъв трагичен дефицит на учители не сме имали от трийсет години насам. В Германия не достигат общо 40 000 учители ", споделя ръководителят на Германския училищен съюз Хайнц-Петер Майдингер. " Началото на образователната година в доста федерални провинции сподели, че страната ни е изправена пред сериозна опасност и постепенно върви към рецесия в областта на образованието ", разяснява ръководителят на фракцията на ХДС/ХСС Фолкер Каудер.
Причините за това състояние са многостранни: растежът в раждаемостта, притокът на бежанци, многото пенсионирани учители, неналичието на задоволително вложения в просветителната система и прекомерно високите условия, които университетите поставят пред тези, които желаят да следват за учители.

От дефицита най-тежко са наранени учебните заведения, които заплащат най-ниските училищен заплати. Това са началните, междинните професионални и помощните учебни заведения. А най-трудно се намират преподаватели за учебните заведения в най-бедните квартали на Берлин и учебните заведения в селските райони. Някои федерални провинции се пробват да облекчат обстановката като ангажират хора без приключено педагогическо обучение. Най-гъсто обитаемата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия да вземем за пример към този момент от години ангажира висшисти с различен професионален опит, така наречен Quereinsteiger. Те минават квалификационни курсове. След две години доктрина и процедура те би трябвало да бъдат изцяло квалифицирани за преподаватели.Това ли е решението?

Тази процедура е оспорвана. Защото Германия е страна, където даже продавачите, келнерите и занаятчиите се образоват в продължение на години. През 2013 година министър-председателите на 16-те федерални провинции взеха решение заедно, че прекосяването от една в друга професионална сфера би трябвало да бъде последна опция и единствено краткотрайно решение на казуса. Председателят на сдружението за обучение и образование (VBE) Удо Бекман твърди, че поради големия дефицит на учители това се е трансформирало в " дълготрайно решение ".

Миналата година за учители са били назначени 4 400 хора от други специалности, които са заели част от общо 34 300 вакантни училищен места. Най-много висшисти от други специалности са били назначени за учители в Берлин (1 270). На второ място се подрежда Саксония (1 100), а на трето - Северен Рейн-Вестфалия (800). Берлин и Саксония са двете федерални провинции, които най-спешно търсят учители. Същевременно тези провиции оферират най-ниска сигурност по отношение на продължителността на трудовия контракт. В множеството други федерални провинции учителите са държавни чиновници с безсрочни трудови контракти и привлекателни спомагателни обществени придобивки.

А качеството на преподаване?

Дали хората от други специалности са решение на кадровия проблем? Фолкер Каудер е скептично надъхан. " Притеснявам се за качеството на образованието ", споделя той. Експерти като Йорг Рамзегер също подлагат на критика този модел. " Студентите се образоват пет години, с цел да схванат по какъв начин мислят дребните деца, по какъв начин учат и по какъв начин може да бъде основана съвременна образователна среда. По време на следването, както и по време на учебната процедура студентите могат да преценяват дали в действителност желаят и могат да преподават на дребни деца ", споделя той.

Абитуриентите би трябвало да имат отлични оценки по доста предмети, с цел да бъдат признати да следват педагогика. Затова критиците на обичайния път на образование настояват, че условията към бъдещите студенти по педагогика са прекомерно високи, а броя места е прекомерно дребна. " Затова има и доста малко педагози висшисти. Качествата на един преподавател обаче нямат нищо общо с оценките му от гимназиалната тапия ", споделя някогашният преподавател и специалист по въпросите на възпитанието Петер Щрук.

Петер Щрук пледира за това още преди започването на следването кандидат-учителите да бъдат подлагани на нещо като тест, с цел да стане ясно дали учителската специалност е за тях. " Абитуриентите в Пасау да вземем за пример минават няколкоседмична процедура в едно учебно заведение още преди първия учебен срок в университета. След това ръководителят на семинара им казва дали са подобаващи за учители. Всички, които и по-късно към момента се интересуват от специалността на учителя, биват признати за студенти ", споделя Петер Щрук.

Според фондация " Бертелсман ", за да могат да бъдат покрити потребностите на немските начални училища, до 2025 година в Германия би трябвало да бъдат назначени 105 000 учители. За същия интервал от време обаче ще има единствено 70 000 подготвени висшисти. Тоест единствено след няколко години в немските начални учебни заведения ще липсват 35 000 учители. И тогава търсенето на висшисти от други сфери, които да запълнят дупките, ще нарасне сигурно. Въпреки всичките рецензии.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР